3 GEBIEDEN

We promoten vanuit één regiomarketingorganisatie, drie gebiedsnamen:  Westerwolde, Oldambt en 

Veenkoloniën. Ieder met een herkenbare en markante eigenschappen. Daarbij sluiten we aan bij het merk en de positionering van de provincie Groningen (door Marketing Groningen). Want wij zijn per slot ook Groningen en als er niets boven Groningen gaat, gaat er dus ook niets boven Westerwolde, Oldambt en Veenkoloniën... logisch...


Westerwolde voelt als groene weelde. Een prachtige streek tussen Duitsland en Drenthe. Westerwolde is groen, rijk aan natuur en geschiedenis. Er hangt een zweem van mysterie in de streek. Ze zeggen dat Nederland hier is ontstaan en zelfs Napoleon zijn sporen hier heeft achtergelaten. Het vestingstadje Bourtange en het Klooster Ter Apel... dat moet je gezien hebben. 

 

Natuur, rust en bezinning zijn de pijlers waarmee we het gebied promoten. Een regio exclusief voor bezoekers die zelf het heft in handen willen nemen. Die niet van voorgekauwde attracties houden  maar actief en zelfstandig op zoek gaan naar een oorspronkelijke vorm van natuurbeleving. In Westerwolde kunnen ze ruimschoots aan hun trekken komen. Daar heeft Westerwolde alles voor in huis.

 

De doelgroep: Westerwolde is bij uitstek geschikt voor natuurgenieters. Dat is ook de groep die nu al naar Westerwolde komt. We zien in deze groep steeds meer jongeren - twintigers en dertigers uit de stad Groningen - die  Westerwolde aan het ontdekken zijn. Een mooie ontwikkeling, daar gaan we op mee. We laten ze weten dat je niet ver van de stad kunt ontspannen. Actief, sportief in een oase van groen. Het aanbod is simpelweg niet toereikend voor mensen op zoek naar massavertier. Natuur, avontuur, rust, ruimte. Dat zijn de kernwoorden. Wie daarnaar op zoek is, vindt in Westerwolde de ideale streek.

 

visitgroningen.nl/westerwolde

De essentie van Oldambt is de Graanrepubliek. Het graan is het verbindende element in het goud golvende landschap, de roemruchte geschiedenis, de rijke boerderijen, de weelderige tuinen en eten en drinken. Met het graan maken we zelfs de verbinding met Werelderfgoed Waddenzee. Door de ingepolderde waddenklei is immers de graanbouw mogelijk gemaakt.

 

Voor de inwoners zelf zijn die graanvelden heel gewoon en is het in eerste instantie misschien moeilijk om te beseffen dat zoiets alledaags als onderscheidend element van grote waarde is. Maar het is juist dat wat de regio wereldwijd uniek maakt. 

 

Je merkt het keer op keer. Bezoekers zijn ronduit verbaasd als ze Oldambt bezoeken. De ongelofelijke weidsheid en rijkdom van de herenboerderijen zijn van on-Nederlandse proporties. De kleuren, in welk seizoen je ook komt, zijn indrukwekkend. Het is een ongekende luxe dat over dit gebied een bestseller geschreven is: de Graanrepubliek (Frank Westerman). Iedereen die dit boek leest is een potentiële bezoeker.

 

De doelgroep: vooral de wat oudere doelgroep is geïnteresseerd in Oldambt. Zij zijn vaker geïnteresseerd in geschiedenis, hebben meer tijd en vaak meer geld om te spenderen. Zowel uit Nederland, als uit Duitsland. Maar we vergeten ook niet bezoekers uit de regio. Van alle leeftijden. De Graanrepubliek in de Oude Remise en straks in De Toekomst zijn trekkers van jewelste. De streekproducten passen precies in dit plaatje: jenever, bier, brood, pasta, mout en whisky. Landwinkels sluiten er naadloos op aan, zij laten je Oldambt proeven.

 

visitgroningen.nl/oldambt

Een landschap met een heel eigen karakter. Kaarsrechte kanalen, lijnrechte wegen en langgerekte dorpen. Veel ruimte en veel natuur. Vroeger was dit één groot veengebied zover als je kon kijken. Dat veen is stelselmatig afgegraven en gedroogd tot turf. Die turf werd gebruikt als brandstof. Zo voorzag deze streek heel Nederland eeuwenlang van energie. Om al dat turf te vervoeren werden kanalen gegraven. Rond die kanalen kreeg je ook een hele scheepvaartindustrie. Veenkoloniale schippers zwermden uit over alle wereldzeeën. In Veendam stonden meer schippers geregistreerd dan in Rotterdam en Amsterdam bij elkaar.

 

Welke streek kan bogen op zo’n bijzonder verleden? De geschiedenis ligt hier voor het oprapen. In alles is die terug te vinden. In het landschap, in de dorpen, in de steden, in de mensen. Het is een streek met een eigenzinnig karakter. Stoer, ruig, trots. Er waait hier nog steeds een pioniersgeest. Het is voelbaar in de betrokkenheid van de bewoners. Natuur en cultuur gaan hier hand in hand. Je kunt hier genieten van de bossen, varen over een wirwar van kanalen of een duik nemen in het rijke verleden in het Veenkoloniaal museum.

 

De doelgroep: iedereen die wil onthaasten, zoekt ruimte en rust. Natuurgenieters. Fietsers, wandelaars, watersporters. De Veenkoloniën zijn ook ideaal voor zowel ouderen als jonge gezinnen. Er zijn veel campings en camperplekken. En ook Duitsers weten de streek te waarderen. En uiteraard cultuurliefhebbers, die zelf op zoek willen naar de rijke geschiedenis van dit markante stuk van Nederland.

 

visitgroningen.nl/veenkolonien