Toolbox Westerwolde

Dit is de Toolbox voor de ondernemers in Westerwolde. Een verzameling informatie, teksten, foto's en videomateriaal die je als ondernemer kan en mag gebruiken. Hiermee kan je het beeld/imago van Westerwolde kracht bij te zetten en laat je ook zien dat je als ondernemer onderdeel van deze mooie regio bent.  Deze toolbox houden we bij en vullen we aan met nieuw materiaal.


WESTERWOLDE op het scherm

Narrow Casting Westerwolde

Bovenstaande informatiepagina's kan je eenvoudig op een monitor in je bedrijf tonen. In de garderobe, een wachtruimte, bij de receptie, in de B&B... Je hebt niet veel nodig: een (oude) computer, een monitor en een internetverbinding. Wij verversen steeds de inhoud met mooie foto's en uittips.

 

Je gaat als volgt te werk:

 1. Ga naar https://zogroningenbeginthier.nl/wpscreens/westerwolde/
 2. En druk op F11 om het "full screen" te tonen.

Als je dit elke dag doet, dan doen wij de rest.

 

 Tip: zorg dat de energiebesparing van de computer e/of monitor uit staat. Zodat niet na 30 minuten het scherm uitgeschakeld.

 

Wil je het verder "automatiseren", klik hier voor meer tips & trucs...


magazine Online

Klik op de magazines dan kan je ze online doorbladeren. Ook leuk om via je eigen sociale media of website aan je gasten aan te bieden. 

Südost Magzine

Recreatie kaart

Klik op de voorkant van de Westerwolde-Recreatiekaart en je kan hem online bekijken.  Je kan de kaart ook downloaden en op je eigen digitale media gebruiken.Teksten

Een bezoek aan deze historische regio is een ervaring voor het hele gezin. Ervaar en ontdek zelf de prachtig gerestaureerde vestingen en monumenten...

 

Hier vind je allerlei teksten (ook in het Duits) die je kan gebruiken op je eigen website of in je brochure.

Video's

Op dit moment zijn er een aantal video's beschikbaar, welke gratis ter promotie gebruikt mogen worden. Ze zijn er al wat ouder, maar mogelijk nog bruikbaar. Zodra we nieuw materiaal hebben, zetten we het erbij.

Foto's

Beelden zeggen meer dan duizend woorden...

 

Wij hebben een selectie van foto's op deze pagina geplaatst die je kan en mag gebruiken. Tevens verwijzen wij we naar gratis stockfoto-websites. 
Westerwoldeweetjes

 • Bourtange was een zandrug in een onmetelijk moerasgebied, het Bourtanger Moor. Over die rug liep de enige begaanbare weg tussen de stad Groningen en de oosterburen.
 • Waar nu het Moddermanspad loopt lag vroeger het Moddermansdiep, genoemd naar ingenieur Modderman, aangelegd voor de vestingwerken. Dit diep voerde water naar het voorterrein om het moerassig en dus ondoordringbaar te maken
 • De brug over de Ruiten Aa in Jipsinghuizen is een historische plek. Bij de brug ligt nog het Bisschopskerkhof, de plaats waar in 1665 het leger van Willem van Nierop het 1800 man sterke leger van de bisschop van Münster in de pan hakte. In die tijd lag het dorp zelf, een tiental Saksische boerderijen en veel schaapskooien groot, een stukje noordelijker.
 • Op veel plaatsen in het ‘Grensland Vestingland’ vindt u overblijfselen van de tweede wereldoorlog, de bunkers (ook wel kazematten genoemd).
 • De Giezelbaarg lijkt een grafheuvel maar is een zandheuvel uit de laatste ijstijd. Tot 1803 was het de plek waar de vonnissen ten uitvoer werden gebracht, die eerder in de Burcht in Wedde waren uitgesproken. Aan het einde van de 16de eeuw zijn 22 mannen en vrouwen omgebracht op beschuldiging van hekserij.
 • In het gebied rondom de Ruige Berg in Ter Wupping zijn diverse rivierduinen te zien, die stammen uit de laatste ijstijd. Toen snel stromende rivieren en beken daar zand en stenen meesleurden en opstuwden. De Ruige Berg zelf is daar een prachtig voorbeeld van.

 • Het Ruiten Aa kanaal loopt door het groene landschap van Westerwolde. De voormalige veenbeek van staat bekend als een van de mooiste rivierdalen van Nederland.
 • Het huidige Bourtange is gebaseerd op tekeningen van de vesting van 1742 en geeft een compleet beeld van hoe de vestingstad er toen bij moet hebben gelegen. De vestingstad is nog steeds bewoond. Gebouwen die eerder een militaire functie hadden herbergen nu een informatiecentrum, horeca en musea.
 • Oudeschans is het kleinste vestingdorpje; tijdens de 80-jarige oorlog in 1593 door graaf Willem Lodewijk van Nassau aangelegd. De vesting speelde in 1593 en 1594 een belangrijke rol in de strijd van de Staatse troepen (de Hollanders) tegen de Spaanse macht.
 • Ter Apel ligt op de grens van Groningen, Drenthe en Duitsland, in het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen op een beboste zandrug.  Het dorp Ter Apel is ontstaan bij een klooster. Dit klooster is het enige overgebleven plattelandsklooster van Noord-west Europa en trekt samen met de omliggende kloosterbossen elk jaar vele bezoekers naar Ter Apel.
 • Westerwolde speelde niet alleen een cruciale rol in de stichting van Nederland, maar ook in de latere verdediging ervan. In 1665 vocht het garnizoen van Bourtange mee in de Slag bij Jipsinghuizen, waar het binnentrekkende Duitse leger van vorst-bisschop “Bommen Berend” van Galen van Munster werd verslagen. Zo werd de verovering van Groningen tegengehouden.