AGENDA 2024

14/03/24 (GEANNULEERD)

Toeristisch Café Oldambt

 

Deelnemers Oldambt zijn welkom in Stadskanaal

 

21/03/24 (inloop vanaf 19:00 uur)
Toeristisch Café Westerwolde en Veenkoloniën

Locatie: Museumspoorlijn STAR Stadskanaal

Onderwerp: AI

 

najaar 2024
Toeristisch Café Oldambt

Toeristisch Café Westerwolde

Toeristisch Café Veenkoloniën

 

November 2024

Grand Café ZO Groningen

website checklist

Tijdens de Toeristisch Cafés in het najaar van 2023 hebben Carin en Erik van Mieters verteld over de optimalisatie van de vindbaarheid van je website. Hieronder vind je de SEO-checklist die ze daarbij aan de deelnemers aanboden.

Download
SEO teksten Checklist - Mieters
SEO teksten Checklist.pdf
Adobe Acrobat document 180.7 KB


Toeritisch café 21. mrt terugblik

Op 21 maart jongstleden was het gecombineerde Toeristisch Café bij de Museumspoorlijn STAR. Wat een prachtige nostalgische locatie. Anne de Vries vertelde vol trots over de STAR en de grote aantrekkingskracht van de treinen bij publiek en vrijwilligers, maar ook over de vele plannen voor dit jaar rondom de verbouwing van het station in Veendam en het ontstaan van de mooie locatie in Stadskanaal.

 

Barbara nam de aanwezigen mee langs de vele projecten die ZO Groningen in 2024 gaat realiseren of al gerealiseerd heeft, waaronder het Rondje Zummer in Westerwolde en Veenkoloniën, video Westerwolde, Denkend aan Holland in Westerwolde, de nieuwe magazines, de recreatiekaarten, stadsgids Winschoten, bebording, project Toeristinfopunt en De Dag van het Park, Theaterproductie Zummerbühne en nog veel meer.

 

Daarna volgde het rondje langs de velden. Nieuwe plannen en ontwikkelingen omvatten onder meer bezinningstoerisme, Team Battle via Stal Westerwolde, een nieuw Landal Park in Sellingen dat in juni de deuren opent.

 

Als laatste onderdeel werd door Edwin het onderwerp AI ofwel Kunstmatige Intelligentie besproken. Op de avond liet hij enkele voorbeelden zien hoe je dit in je dagelijkse praktijk kunt toepassen.

Je kunt Chat-GPT vooral inzetten om tijd te winnen, bijvoorbeeld bij het schrijven van teksten voor bijvoorbeeld vacatureteksten of social media berichten. Mocht je interesse hebben in de AI-workshop, dan kun je een mailtje sturen naar barbara@zogroningen.nl. Er zijn geen kosten aan deze workshop verbonden.grand café 21. nov 2023 terugblik

Opnieuw kijken we met voldoening terug op het tweede Toeristisch Grand Café. 

 

In de verrassende en voor velen nog onbekende locatie in Ter Apel, ’t Spiekerhûs, hebben we met bijna 90 gasten gekletst, gedronken en gegeten en ons laten infomeren en inspireren over de Duitse markt. 

 

Anouk Ellen Susan leidde ons door het avondprogramma, dat met een indrukwekkend filmpje over Westerwolde werd geopend. Wethouder Henk van der Goot lichtte de totstandkoming van het, door ZO Groningen geproduceerde, filmpje toe. Helaas is de aanleiding, het verslechterde imago van Ter Apel, niet fraai. Maar de video (en ook de locatie waar we deze avond zijn) laat zien dat Ter Apel zo veel meer te bieden heeft.

 

Het programma werd vervolgd door Martin Pohl. Als Manager Duitsland Market & Insights presenteerde hij de feiten en cijfers over de Duitser en de (ontwikkelingen in) de Duitse markt.

 

In de pauze werden Duitse Schweinehaxe en Hänchenkeule geserveerd en ging de Krombacher-biercarrousel open voor de drankjes. Hierna deed Anouk haar verhaal over de verschillen en overeenkomsten tussen Duitsers en Nederlanders. Handig voor ondernemers die meer Duitse gasten willen; het zijn de fijne kneepjes die het doen.

 

Het programma werd afgesloten met een tafelgesprek met ondernemers Thijs Huisman (Zeilschool Blauwestad) en Harmen Bos (Brouwhotel Parkzicht). Ook Kerstin van der Toorn (Manager Tourisme IHK Niedersachsen) en Wiebke Bos (Beleidsambtenaar toerisme gemeente Oldambt) schoven aan. Beide dames zijn geboren in Duitsland en getrouwd met een Nederlandse man. Deze vier beantwoordden de vragen die gedurende avond door de deelnemers op de bierviltjes waren geschreven.

 

Vanzelfsprekend was er na afloop nog tijd voor een drankje, currywurst en een goed gesprek.

 

Voor wie er niet bij was… Hier vind je de hand-outs van de presentaties. En in 2024 kan je in de herkansing. Dan weer op een nieuwe verrassende locatie en een ander thema!


Luistertip voor de Podcast-liefhebbers onder ons... Een Duits/Nederlandse Podcast over cultuur, het bedrijfsleven, politiek, de media... over Duitse Nederlanders en Nederlandse Duitsers. Al meer dan 80 afleveringen, dus ga er maar even voor sitzen.Martin POHL

Martin Pohl is werkzaam bij het Bureau voor Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) als Market & Insights Manager Duitsland.

Download
Grand Café Ter Apel - presentatie Martin Pohl NBTC
NBTC_ZO-Groningen_Update_Duitsland_2023.
Adobe Acrobat document 1.9 MB

Anouk Ellen Susan

Anouk is geboren in Nederland en opgegroeid in Duitsland.  Anouk sprak op het Grand Café over de verschillen en overeenkomsten van Duitsers en Nederlanders en wat je daarmee kan (of juist niet kan) als ondernemer in de toeristische sector.

Meer info

Download
Grand Café Ter Apel - presentatie Anouk Ellen Susan
LEKKER anders Presentatie ter Apel_22112
Adobe Acrobat document 8.1 MB


Grand café 21 nov 2022

We kijken tevreden terug op het allereerste Toeristisch Grand Café. 

Nog midden in de verbouwing opende De Graanrepubliek voor meer dan 100 gasten haar deuren, zodat we alvast een glimp konden opvangen van dit bijzondere pand én initiatief in Bad Nieuweschans.  

Het uitgebreide avondprogramma, onder leiding van Jetta Post , werd afgetrapt door gedeputeerde Mirjam Wulfse. Vervolgens vertelden Jenz Verbogt en Edwin van der Woude kort over de totstandkoming van deze bijeenkomst en de samenwerking. Niels Grootenboer vertelde kort over de prachtige plannen die worden neergezet met De Graanrepubliek. Een uniek initiatief in zijn soort.  

Hierna was het tijd voor het inhoudelijke deel van de avond. Elsa Weelink (Marketing Groningen) nam het publiek mee in de huidige stand van zaken in de vrijetijdssector in Noord-Nederland en de vele kansen die er zijn voor de provincie Groningen. Hiermee werd duidelijk dat de provincie echt alle ingrediënten in huis heeft als topbestemming in Europa.  

Wendy van Oude Veldhuis gaf het publiek veel praktische tips mee naar huis om meer gebruik te maken van mediapubliciteit. Met weinig effort kan dit namelijk veel impact en zichtbaarheid opleveren voor de vrijetijdsondernemers.  

Na deze twee keynote sprekers stond er nog een topper op de planning. Hans Nijland vertelde aan de hand van verschillende voetbal-anekdotes over de successen en uitdagingen waar we als ondernemer of organisatie vaak mee te maken hebben. Het publiek genoot zichtbaar van deze verhalen.  

Ter afsluiting stond er voor de gasten nog een kleine verrassing op de planning. Met een inleiding van Laurens Speek, konden de gasten het bijzondere pand van De Graanrepubliek op eigen houtje proeven van Eggens Craft Beer en Hooghoudt distillaten  

Iedereen, dank voor jullie komst en bijdrage! 

 

terugblik


Download hier de presentaties:

Download
Presentatie Grand Café Elsa Weelink Marketing Groningen
Presentatie GC211122 Elsa Weelink MG.pdf
Adobe Acrobat document 6.5 MB
Download
Presentatie Grand Café Wendy Oude Veldhuis RTV Noord
Presentatie GC211122 Wendy RTV Noord.pdf
Adobe Acrobat document 4.2 MB


Mede mogelijk gemaakt door:
Toeristisch Café

In iedere regio (Westerwolde, Oldambt en Veenkoloniën) organiseren we 2 x per jaar het Toeristisch Café. En 1 x per jaar doen we dat voor alle drie regio's samen. Hier treffen ondernemers, wethouders, ambtenaren, ZO Groningen-medewerkers en andere bij de sector betrokkenen elkaar in een informele setting.

 

Met een bescheiden inhoudelijk onderdeel als aanleiding (wat ieder lid kan/mag aandragen en/of verzorgen),  treffen we elkaar op wisselende toeristische locaties in het gebied om een drankje met elkaar te drinken elkaar te inspireren, kennis uit te wisselen, elkaar te leren kennen of gewoon even te geinen.caféToegang

Als deelnemer van ZO Groningen ben je van harte welkom in het café. Je hebt met maximaal 2 personen toegang tot de 2 bijeenkomsten in jouw regio en het "grand café" voor alle drie regio's gezamenlijk. Wil je met meer personen naar binnen, dan betaal je een kleine toelage voor de cateringkosten.

  

Meld je hier aan als deelnemer van ZO Groningen.

Whats-up?

Als verlengstuk van het Toeristisch Café, is er voor iedere regio een Whatsappgroep. Eentje waarin we ook tussen de Café’s door elkaar van leuke, interessante (en relevante) zaken op de hoogte kunnen houden. Geen gemopper en gezeur, maar leuke dingen: oplevering nieuw pand, tweede botteling Groninger Genever, opening museum, nieuwe fietsroute, Zeearend gespot bij Smeerling… dat soort dingen.

 

Exclusief voor leden. Zit je nog niet in de groep en ben je lid, geef dan je mobiele nummer even door via barbara@zogroningen.nlCafébezoekers / Deelnemers

WESTERWOLDE

 1. B&B Alteveer Buiten - Reina en Henk Boels
 2. B&B Boerderij De Klaproos - Rob Brunekreeft en Karin Zwaan
 3. B&B Boeren Maison - Henriëtte Maas
 4. B&B De Konik Bourtange - Brunie en Jannie
 5. B&B Poort van Westerwolde 
 6. B&B het Klontje - Bergite van Dooren 
 7. B&B Vledderstee - Anita van Zeben en Michiel van Everdingen
 8. B&B Ter Borg - Alice Suppert 
 9. B&B Bosstee - Johan en Gerda Bos
 10. Boeket Garni - Monica van Vessen en Ank van der Vlies
 11. Boerderij 't Ossenschot - van Schaik 
 12. Boerderij Migchels - Harry en Susanne  Migchels
 13. Boer en Burgerbar Café de Iembarg -   Anita en Peter Kuijer 
 14. Bowling De Rode Loper - Heildina Kruit 
 15. Bio-boerderij Landleven Westerwolds Goud - Marijke Luring 
 16. BuitenWedde - Fedda Algra
 17. Brasserie Weddermeerhoeve - Annet Bakker
 18. Brouwerij Westerwolde - Marende en Harm Verwey

 19. Café Restaurant 's Lands Huys - Jack Abeln
 20. Camperplaats Loosterstee - Gerjanne 
 21. Camperplaats op Streek - Ronald Hilverts 
 22. Campererf de Beetse - Linda en Ferry Toersen 
 23. Camping de Bronzen Eik - Rolf en Joyce Brink
 24. Camping Boerenbont - Ella en Herman Volders 
 25. Camping Buitengoed het Achterdiep - Diana Henneman en Ronald van Putten 
 26. Camping De Kapschuur - Jaap Rijks en Jolanda Rijks
 27. Camping de T-Tuin - Karel en Marije van der Vliet 
 28. camping De Vreemde Eend - 
 29. Camping en Lunchcafé Noorderloo - Maam Dijkstra, Tim Renders en Emil Dijkstra
 30. Camping Harmina Hoeve - Mariette en Jan Danker 
 31. Camping t' Plathuis - Marijntje en Tjerk Huisman
 32. Camping Roelage - Marleen Platen
 33. Camping Ter Apel - Ronald Hut en Mariëtta Scholte
 34. Camping Wedderbergen - Carine Fluttert
 35. Centrum Winkeliers Stadskanaal - Jessica Looden-Sterenborg 
 36. City Hotel Stadskanaal - Marc van Kempen
 37. De Campertoene -  Bertha Potze 
 38. De Porrepoele - Peggy Jansen en Geerte van den Wildenberg
 39. De Blokeend - Maud en Krijn Goossen
 40. De Javaan Oudeschans  -  Paul van de Vegte 
 41. De Woeste Grond - Eugénie Benda en Léon Stam  
 42. Eetcafé De Leeuw - Diane Wezeman
 43. Eem wat leckers - fam. Meendering 
 44. Emsland Verhuur - Nel Hollema en Jan-Cees Blok
 45. Gastenverblijf B&B Velduil - Gina Quant
 46. Gasterij Natuurlijk Smeerling - Margriet Nieuwenhuis en Janet Wijnholds
 47. Groningen Natuurlijk - Saskia Uttin
 48. Groepsaccommodatie de Staakenborgh - Laura en Mirjam Smidt 
 49. Het Zweeds Huis - Jessica Wassenaar-Bouman en Bart Wassenaar   
 50. Het MOW I Museum Westerwolde - Hesther Bakker en Anja Grijze
 51. Hotel Boschhuis - Janine en Marcel Porrenga 
 52. IJssalon Veendiep - Reinout Kremer  
 53. Kamp de Beetse - Dhr.  G.H.M Weinans
 54. Kopje Genieten - Christine Rietveld, Wouter Kremeling en Tineke van den Heuvel
 55. Klaas Spekken - 
 56. Lunchcafé Mokka's - Moniek Laarman
 57. Museum Klooster Ter Apel - 
 58. Museumspoorlijn STAR - Paul Becker, Anne de Vries en Thomas Agterberg
 59. Ooldershoeve - Hans de Zwart en Lian van Vliet
 60. Ondernemers - en handelsvereniging Mercurius 
 61. Ondernemersvereniging Vlagtwedde 
 62. Vakantiepark Emslandermeer - Charon Sluiter 
 63. Pengels Outdoor & Vrije Tijd - Edo/ Christa/ Stieneke
 64. Rolfes Sports Cycling - Marijke en Michaël Rolfes
 65. SHC De Oude Stelmakerij - Helen Kämink
 66. Spiekerhûs - Leon Eikens 
 67. Stal Westerwolde - Gerben Zijlstra en Fabienne Huisman
 68. Stichtingen Jatrie en Snikkevaart - Jaap Duit
 69. Stichting Wandelen in Westerwolde - Henk Oosterhuis 
 70. Streekhistorisch Centrum Stadskanaal - Helen Kämink
 71. Theeschenkerij Molen de Korenbloem - Ankie en Harm Prenger 
 72. 't Oal Kroegie - Henk Herbers 
 73. Vakantiehuis De Bonte Hond - 
 74. Vesting Bourtange - Hendri Meendering
 75. Vestingmuseum Oudeschans - Renske Lambek 
 76. Villapark Weddermeer - Dhr. de Roo
 77. Vakantiepark De Sikkenberg - Sari de Ruiter- Willems 
 78. Wonderwereld - Marja Oldmans

 79. Zuivelboerderij Bij de Boerin - Alida

OLDAMBT

 1. Beersterhoogen - Carla Schrik en Jelle Smit
 2. Blauwestadhoeve - Albert-Jan Drost en Rina Drost
 3. Boerderij Hermans Dijkstra - Renee Boonman 
 4. Bootverhuur Beerta - John Löhr
 5. Brasserie Old School - Anne-Marie Kools
 6. Bureau Gerrit Smit - Gerrit Smit 
 7. Bewondersbelangen Blauwestad - 
 8. Camping & Camperplaats De beerte - Robbie Noordhuis
 9. Camping Holland Poort - 
 10. Camping De Bouwte - Jan Glas en Rommie Smids
 11. Café de jacht - Géanne en Mateusz 
 12. City Hotel Winschoten - Karin van Beek en Tom Schaefers
 13. City Club Winschoten - Pascal Meinders

 14. Coöperatie De Graanrepubliek - Niels Grootenboer 

 15. Cultuurhuis De Klinker - Robert Bangma en Marijke de Vries
 16. De Kolk Midwolda - Peter en Marieke Meijerhof
 17. De Cleyne Hortus - Arthur van de Kamp, Ton Mulders
 18. De Kastanjehof - fam. Blankespoor 
 19. De Leeuwenborg - Astrid en Jacob
 20. De Wilgenborg - Ina Keijzer, Gerrit Smit
 21. DiVetro Glaskunst - Jannie Slootweg
 22. Festival Hongerige Wolf -  Joelie Stork 
 23. Golden Haand - Mirja Wark 
 24. Galerie Waarkunst - Hilde Meijer en Peter Meijer
 25. Graanzicht B&B Apartments - Jan Bremmer en Christianne Linssen
 26. Groninger Genever Stokerij - Henriëtte Davelaar 
 27. Havenbeheer Oldambt - Erwin Postema en Ciska Postema
 28. Restaurant Blauwestad - 
 29. Hoogheem Erfgoed & Logies - Karin Sauselé-Bakker
 30. Hoeve Ceres - Anthon Meijssen 
 31. Hotel Leeuwerik - Luiz van der Velde
 32. Huninga’s Watersport - Thijs Huisman
 33. Huningasheem Pitch & Putt - Diet Faber en Jelle Wabnitz
 34. Jachthaven Reiderhaven - Geert Jan Molema
 35. Klokkengieterijmuseum Heiligerlee - Liesbeth Jansen
 36. Kostverloren 11 - Mark van Essen 
 37. Landgoed Westerlee - Paula Karstions-Smit
 38. Labyrint Westerlee - Inge Bakker, Leo Koenen
 39. Landwinkel Oldiek - Wirtjo Molema
 40. Logement De Flierefluiter - Edith en Onne  de Vries-Talma 
 41. Museum Slag bij Heiligerlee - Wim Smit
 42. Museum Stoomgemaal - Piet Mulder 
 43. Motel Paradiso - 
 44. MFC De Hardenberg - Marcel Werkman 
 45. Oostwold Airport - Tom Karst van der Meulen
 46. Pannenkoekenhuis 'd Olle Smidse - Jet Jongejans-Veele & Aart Jongejans
 47. Paviljoen Flonk - Erik Nap
 48. Party Centrum Finnewold - Jarno Dingemans
 49. Pieter Dekker Rondvaarten - Pieter Dekker en Lineke Dekker
 50. Roggeveld fietsen - Johan Roggeveld
 51. Speeltuin Beerta  't Speulparadies - Erik Helweg
 52. Stadscafé ROEGH - Yvon  Geertsema
 53. Stichting De Cleyne Hortus - Ton Mulders, Arthur van de Kamp
 54. Snuffelstal - Daniëlle van der Akker 
 55. Thermen Bad Nieuweschans - Frank Veldwachter
 56. Wadloper - Jan Kraster 
 57. Zeilschool Bootverhuur Blauwestad - Thijs Huisman

veenkoloniën

 1. Borgerswoldhoeve Party en recreatiecentrum - Erik Nijkamp
 2. Brouwhotel Parkzicht - Appie Weijer
 3. Camping ZomersBuiten - Annick Braspenning
 4. Draaiorgel Zwarte Dorus -  Bert Kraan 
 5. Golfclub Landgoed De Compagnie - Fopke Drijfholt 
 6. Heemtuin Muntendam   - Wietske Trausel
 7. Innovatiehub Oost-Groningen - Jakob Zwinderman
 8. Kapiteinshuis Pekela - Froukje Veninga 

 9. Kinderboerderij Borgerswold - Bianca en Pieter Prins 
 10. Manege Lipizza - Bianca en Pieter Prins 

 11. Museumspoorlijn STAR - Paul Becker, Anne de Vries en Thomas Agterberg
 12. Pekelahof - Dhr. Barf
 13. SIEP&CO - Sebes Zevenhuizen en Andries Brans 
 14. Theater vanBeresteyn - Jos Kraan 
 15. The Ranch - Sievert Uneken 
 16. Tropiqua Veendam - Gerry Hoving 
 17. Tante Tally - Talitha
 18. Veenkoloniaal Museum - Hendrik Andries Hachmer
 19. Veendam beweegt  
 20. Wieke Distillers - Arend van Nieuwland